Sabtu, 27 Februari 2010

MAKSUD DAN DEFINISI GAGASAN "1 MALAYSIA"

Parlimen 15 jun – Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia menjelaskan maksud dan definisi gagasan Satu Malaysia di sesi Parlimen yang bermula pada hari ini. Penjelasan ini dibuat sejurus soalan yang dikemukakan ahli parlimen Tenggara YB Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Menurut Yang Amat Berhormat, konsep gagasan Satu Malaysia bukan merupakan sesuatu konsep yang baru, malahan ia adalah konsep yang ditekankan oleh pemimpin-pemimpin terdahulu. Satu Malaysia yang membawa maksud perpaduan nasional hanyalah berubah dari segi pendekatan dan gerak kerja mengikut kesesuaian zaman. Ia merupakan pelengkap bagi pendekatan Barisan Nasional sejak dahulu lagi bagi mencapai proses pembangunan negara.

Konsep Satu Malaysia mempunyai prinsip-prinsip yang harus diterap oleh semua masyarakat agar proses pembangunan negara dan juga Wawasan 2020 dicapai. Antara syarat-syarat yang ditekankan untuk menegakkan perpaduan termasuklah menghormati identiti-identiti etnik, peruntukan-peruntukan teras perlembagaan dipatuhi, sikap penerimaan di antara kaum dan sebagainya.

Datuk Halimah seterusnya mengemukakan soalan tambahan iaitu langkah-langkah kerajaan bagi mempercepatkan proses gagasan Satu Malaysia. Ini adalah supaya konsep Satu Malaysia difahami dan mengeratkan perpaduan di antara rakyat yang berbilang bangsa dan agama. Pada masa yang sama ia juga menitikberatkan pengecualian sesiapapun yang merasakan terpinggir daripada wacana nasional ini dan sejajar dengan segala peruntukan-peruntukan yang sedia ada dalam perlembagaan.

Yang Amat Berhormat Perdana Menteri semasa menjawab soalan tersebut menjelaskan bahawa semua pihak termasuk ahli parlimen, NGO, agensi-agensi kerajaan dan sebagainya harus berganding bahu untuk menerapkan konsep Satu Malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


I made this widget at MyFlashFetish.com.

anda pengunjung ke