Selasa, 6 April 2010

1MALAYSIA

1 MALAYSIA DATUK SERI NAJIB RAZAK


1 MALAYSIA; rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

Pada mulanya gagasan 1Malaysia agak kabur sehingga menimbulkan pelbagai kekeliruan. Pada 15 April Perdana Menteri menemui pengarang media massa arus perdana untuk merungkaikan kekaburan tersebut. Selepas transkripnya disiarkan barulah muncul gambaran yang agak jelas.

Antara lain, 1Malaysia, mengikut penjelasan Perdana Menteri, seperti yang dilaporkan oleh Utusan Malaysia ialah:

1. Kita berdiri, kita berfikir dan bertindak sebagai bangsa Malaysia. One People. Dan kita mengambil tindakan-tindakan berdasarkan kehendak semua kumpulan etnik dalam negara kita;

2. Ini bukan bererti kita mengenepikan dasar afirmatif, dasar untuk menolong kaum Bumiputera asalkan dasar itu dilaksanakan dengan cara yang adil dan memberi pertimbangan kepada golongan Bumiputera yang layak mendapat sesuatu pertimbangan daripada kerajaan;
dan

3. Kita keluar daripada cara bertindak dalam tembok etnik yang kita amalkan sejak sekian lama.
Untuk merealisasikan gagasan ini, Perdana Menteri menggariskan 8 nilai iaitu budaya cemerlang, daya tahan, rendah diri, penerimaan, kesetiaan, meritokrasi, pendidikan dan integriti.

Sejauh mana gagasan 1Malaysia berjaya terpulang kepada kesungguhan, kejujuran dan keikhlasan Perdana Menteri dan jentera pemerintah melaksanakannya. Semua rakyat tanpa mengira idealogi politik harus memberikan kerjasama.

Rakyat satu Malaysia bakal menilai. KPI di tangan rakyat. Sekiranya gagal, kerajaan BN bakal tumbang dalam pilihan raya umum ke-13 kelak.

Perdana Menteri yakin sekiranya konsep 1Malaysia dihayati oleh pemimpin Barisan Nasional, rakyat akan kembali kepada Barisan Nasional. Saya amat setuju dengan kenyataan ini. Lapan nilai murni yang digariskan oleh Perdana Menteri sekiranya mampu dilaksanakan sepenuhnya, Malaysia akan jadi negara contoh di dunia.

(Klik di sini untuk masuk laman 1Malaysia Perdana Menteri)

Persoalanya, mampukah pemimpin kita melaksanakannya? Ini tugasan yang berat. Jadi pemimpin untuk berebut projek kerajaan tidak membawa sebarang makna kepada kejayaan 1Malaysia, bahkan bakal meruntuhkan gagasan murni itu.

Pemimpin yang memperjuangkan kepentingan diri harus dinyahkan dari kerajaan. Pemimpin yang mempunyai sikap positif dan murni harus diberikan keutamaan. Perdana Meteri mesti tegas dalam hal ini. Misalnya, integriti sangat penting dalam pelaksanaan dasar pembangunan negara secara menyeluruh, tetapi nilai inilah yang kita ketandusan. Sehingga sekarang kita belum nampak bahawa pemimpin BN sedang mengorak langkah ke arah 1Malaysia yang digagaskan Perdana Menteri, sebaliknya masing-masing menegakkan gagasan sendiri.

1Malaysia bukan sekadar “sebutan” atau dijadikan “tema” hari kebesaran tertentu, tetapi satu gagasan yang WAJIB dilaksanakan dengan sepenuh hati!


Sumber:satumalaysia.wordpress.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan


I made this widget at MyFlashFetish.com.

anda pengunjung ke